lördag 13 mars 2010

Blockpolitiken skadar Sverige

Låt mig först klargöra att jag ,trots ett stort historiskt intresse, knappast har en aning om omständigheterna kring händelserna i Armenien 1915.Om det var folkmord eller inte kan jag därför inte bedöma.

Jag kan därför heller inte bli annat än imponerad över den stora kunskap som riksdagens ledamöter tycks besitta i frågan.

För det kan väl ändå inte vara så att Riskdagens beslut har något med den svenska blockpolitiken att göra?

För medge att det måste vara svårt för gemene man att tro att exakt hälften plus en av Riksdagens ledamöter tycker att det just nu finns anledning att ,till inte förpliktigande, uttala sig om något som hände i annan del av världen för snart 100 år sedan. Särsklit som denna hälft med några få undatag råkar tillhöra oppositionen.

Det är naturligtvis ingen som tror. Alla förstår ju att det här handlar om politiskt tjyv och rackarspel. Vilket gör det särskilt tragiskt mot bakgrund av att det, oavsett vad som är rätt eller fel, trots allt rör sig om en mycket allvarlig händelse.

Konsekvenserna den här gången blir en nedfrysning av relationerna mellan Turkiet och Sverige med avbrutna diplomatiska förbindelser och försämrat handelsutbyte. Men än värre är att mycket talar för att det även skadar Armeniernas sak.

Jag förmodar att oppositionen under ledning av Mona Sahlin tycker att denna "Pyrrhusseger" är värd sitt pris. (Jag utgår ifrån att riksdagledamöterna som är så väl historiskt bevandrade vet vem Pyrrhos var).

Hela denna uppvisning är en tragisk bekräftelse på hur idiotisk blockpolitiken är.
Den här gången gällde det ett uttalande om ett annat lands agerande för ca 100 år sedan.
Men det kunde lika gärna ha gällt en viktig nationell angelägenhet i nutid.

Det är inte rimligt att viktiga beslut i Riksdagen skall avgöras utifrån taktiska överväganden där det betyder mer att vinna en omröstning än att se till resultatet.

Den här typen av beklämmande taktikspel av de som satts att ta ansvar för landet är knappast ägnat att stärka förtroendet för demokratin.