Regeringen har från årskiftet som bekant sänkt skatten för stora grupper. Det är bra och med tanke på lågkonjunktur och finanskris ,också vältaimat.
Tyvärr har man för oss Linköpingsbor också spillt en del smolk i glädjebägaren genom att ändra skattereglerna för kommunala bolag.
Det kommer att kosta oss mellan 80 och 100 miljoner per år.Det motsvarar en höjning av kommunalskatten med mellan 30 och 40 öre per skattekrona.Eller för att utgå från den enskilde skattebetalaren , mellan 600 och 800 kr per år mer i skatt för den som har en beskattningsbar inkomst på 200 000 kr per år.
Det kan kanske synas tämligen hanterbart för en kommun som Linköpings .Men i slutändan måste det ju ändå tas någonstans.
Nu kan det för den enskilde medborgaren vara lite knepigt att förstå hur det här hänger ihop.
Bakgrunden är att Linköpings kommun driver stora delar av sin verksamhet i bolagsform.Några av kommunens bolag har genom att det skötts på ett klokt och ansvarfullt sätt , inte bara bidragit till en god utveckling för kommunen,utan också under årens lopp gett betydande ekonomiska vinster.
Normalt hade kommunen till vissa delar fått betala skatt till staten på dessa vinster.Men genom en sinnerik bolagskonstruktion där de kommunala bolagen istället för att ägas direkt av kommunen ,ägs av ett kommunalt konsernbolag (Stadshus AB) ,har detta kunnat undvikas.
Stadshus AB har från början köpt alla kommunala bolag ( Tekniska Verken,Stångåstaden m fl) av kommunen för 7 miljarder kronor.Men Stadshus AB hade när det startades naturligtvis inte några 7 miljarder.
Man lånade därför dessa mot reverser av sin ägare, kommunen.För detta reverslån tar kommunen ut en ränta på ca 250 miljoner kr per år som man använder till annan verksamhet (vård,skola m m).Det är denna räntekostnad som nu staten inte längre tänker medge att Stadshus AB får göra skatteavdrag för.
Räntorna på lånen till kommunen har Stadshus AB, som inte bedriver någon egen verksamhet, betalat med de vinster man fått från sina dotterbolag (Tekniska Verken mf l)
På det här sättet har kommunen utan att betala skatt till staten,kunnat ta ut vinsterna från sina bolag.Kvalificerad skatteplansering,skulle man kunna säga.
Nu finns det ingen som helst anledning för någon i kommunen att ha dåligt samvete för detta.Dels går ju alla pengar tillbaka till kommuninvånarna.
Men framför allt måsta man komma ihåg är att alternativet till att driva kommunal verksamhet i bolagsform,som Linköping valt,är att driva den i förvaltningsform.
Och då hade kommunen inte behövt betala någon skatt till staten.
Så varför skall Linköpingsborna staffas för att kloka lokala politiker en gång i tiden valt att låta utföra en del kommunala tjänster på annat sätt än i den traditionella förvaltningsformen.
Summan av kardemumman blir tyvvärr till slut bara att kommunen kommer att ha mellan 80 och 100 miljoner mindre att röra sig med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar