söndag 11 oktober 2009

Burqan - en fråga om integritet

Ska vi lagstifta om hur människor får klä sig ?

Ja, i vart fall om man får tro Staffan Danielsson och Lennart Pettersson som motionerat i Riksdagen om att förbjuda burka och nikaber i skolor och på arbetsplatser.

Själv anser jag att det leder helt fel.I den mån den här typen av klädsel skulle vara ett problem,vilket jag är tveksam till, måste det kunna hanteras utan lagstiftning.

Det kan väl inte vara så värst många skolelever som bär burqor eller nikaber att det kan vara ett problem för lärare och andra elever. Det låter konstruerat.

Om en arbetsgivare för sin anställda har krav på en viss klädsel får han väl avstå från att anställa personer som inte vill rätta sig efter detta.Det handlar ju om anställningsvillkor och har inget med jämdställdhet eller religionsfrihet att gör, som en del hävdar.

Ett återkommande motiv för en förbudslagstiftning är att det handlar om förtryckta kvinnors rätt till självbetämmande.Jag tycker det är att göra det lite för enkelt för sig.För det första vet vi för lite om vad dessa kvinnor egentligen vill.För det andra skulle en lagstiftning bara göra det ännu svårare för dem. Att ställas inför valet att behöva bryta mot svensk lag eller mot den egna kulturella och religiösa traditionen skulle troligen bara leda till att man istället valde att isolera sig.

Det här är inget som kan lösas med ett alexanderhugg i form av lagstiftning.

Jag har faktiskt lite svårt att förstå hur någon överhuvudtaget kan ifrågasätta folks rätt att klä sig som man vill.

Nu vet ju alla riksdagsledamöter att det är sällsynt att man får igenom sina motioner. Därför skriver man dem ofta mer för att väcka debatt än att nå resultat.

Jag hoppas att det här är en sådan motion. I så fall har man ändå i någon mening lyckts.

Det som dock gör mig lite mer bekymrad över det här förslaget är att det är ett ytterligare i raden av den senaste tidens förslag som handlar om intrång i den personliga integriteten. Det må vara FRA-lagen eller fildelningslagen eller förslag om kamerabevakning på våra bussar.De handlar alla om hur samhället skall öka sin makt och kontroll över den enskilda människan.

Jag tycker det är en obehaglig trend.Att med förment vällovliga motiv föreslå och besluta om inskränkningar av den personliga friheten är en farlig väg att gå om man vill behålla ett fritt och öppet samhälle.

Kanske tycker en och annan att jag målar en viss potentat på väggen. Men vi får aldrig slå oss till ro och tro att frihet och själbestmmanderätt är något för alltid vunnet.Det har världen sett allt för många bevis på.

Och rätten att bära burqa är ytterst en fråga om frihet och integritet hur man än vrider och vänder på den.