lördag 11 juli 2009

Blockpolitiken urholkar demokratin

Efter Almedalsveckan framgår det allt tydligare att Sverige,om inte formellt så i vart fall reellt, är på väg mot ett tvåpatisystem.

Den cementering av blockpolitiken som nu pågår är en tragisk bekräftelse på det politiska systemets oförmåga att hantera mångfald och kommer på sikt bara att ytterligare försvaga väljarans engangemang och inflytande.

Det är besynnerligt att svensk politik fortfarande relateras till den höger-vänsterskala, byggd på gamla "ismer", som håller på att spela sin roll.

För inte står väl den nationella politiska kampen idag mellan om vi ska ha ett socialistiskt/kommunistiskt eller ett kapitalistiskt samhällsskick ?

Den senaste internationella ekonomiska krisen och de åtgärder som vidtagits från såväl traditionella marknadsekonomier som USA och gamla kommunistsstater som Kina ,visar att höger-vänsterskalan i vart fall inte längre fungerar särskilt bra som politisk positionsbekrivning i makroekonomiska sammanhang.

Man kan därför med fog fråga sig vad höger-vänsterskalan i svensk politik egentligen står för annat än lite olika meningar om vilken nivå på skatt och politisk styrning som bäst gynnar den välfärd man över partigränserna är relativt överens om.

Blockpolitiken är inget som tillkommit i omtanke om väljarna.För deras inflytande och demokratin är den enbart negativ.Den gynnar knappast heller ekonomin och tillväxten eller löser klimatproblemen.Den har bara ett egenvärde för de politiska partierna som ett medel i kampen om den makten.

1 kommentar:

feminix sa...

Hej! hittade just hit genom sök på "Sahlinism". Bra blogg som jag kommer att återvända till.