måndag 21 februari 2011

Sverige får inte svika sitt globala ansvar

Samtidigt som den globala bristen på livsmedel skapar oro i stora delar av världen håller vi här i Sverige på att svälta ut vårt eget jordbruk.
Risken för att vi inom några få år inte har någon svensk köttproduktion kvar är överhängande.

Bristen på anständiga krav på miljö och djurskydd för producenter i de länder som konkurrerar med svensk köttproduktion har satt svenska bönder i strykklass.

Tyvärr kan man inte heller förvänta sig att de svenska hushållen skall rädda den svenska produktionen genom att köpa svenskt kött före inporterat så länge det offentliga vid sina upphandlingar inte tar någon hänsyn till varken miljö eller djurhållning utan bara ser till priset och bristfälliga kvalitetskrav.

Det måste bli en ändring på detta. Det handlar inte bara om ansvaret för att kunna ha kvar en inhemsk livsmedelsproduktion utan i ännu högre grad om det globala ansvaret för att motverka bristen på livsmedel i en värld som svälter.

Inga kommentarer: