onsdag 7 januari 2009

Skatt på ideellt arbete

Har inte hunnit med att blogga så mycket den senaste tiden.

Det beror bl a på att jag ganska många timmar i veckan arbetar ideellt i en förening för att den skall har råd att betala skatt.

Men hur kan det vara möjligt. En ideell förening betalar väl ingen skatt, kanske ni säger.
I så fall tror ni fel

För så här kan det nämligen vara.

Linköpings Frisksportklubb, där jag m fl arbetar ideellt , driver på uppdrag av kommunen Hangaren - Hot sport center ,som är ett fysiskt aktivitetshus där tusentals ungdomar ägnar sin fritid åt skateboard,inlines,klättring,trampolinhoppning m m.

Verksamheten drivs helt på ideell grund med pengar från kommunen, staten, frivilliga bidragsgivare och i någon mån deltagaravgifter.

Det fungerar ungefär som en öppen fritidsgård med inriktning mot fysisk aktivitet.

Men eftersom det , på samma sätt som på en fritidsgård,kostar några kronor att delta i aktiviteterna och alla ,oavsett man är medlem i vår förening eller ej,har rätt att delta, betraktas vi av skattemyndigheten som en näringsverksamhet.Vi måste därför betala både moms och inkomstskatt som om vi vore ett vinstgivande företag trots att inte en krona går till något annat än till verksamheten d v s ungdomarna själva.

För att hänga med i utvecklingen måste vi då och då satsa på lite nytt och köpa in lite ny utrustning. Därför måste vi kunna spara några tusenlappar från det ena året till det andra då det i regel rör sig om ganska kostsamma investeringar. En trampolin kostar tex upp emot ett hundra tusen och ett par skateramper lika så.Det klarar inte vår lilla förening på ett enda år.

Men försöker vi spara ihop till det får vi betala skatt på de pengar vi har kvar över årsskiftet.

Om vi inte haft ett antal medlemmar som arbetat ideellt hade vi dock aldrig haft dessa pengar. Föreningen måste m a o betala skatt på det man tjänar på sina medlemmars ideella oavlönade arbete.

Det märkliga är att om kommunen själv drivit verksamheten hade man varit befriad från skatt.Samma sak hade gällt om föreningen själv drivit verksamheten utan
ersättning från kommuen. Men i kombination beskattas den. Snacka om logik.

Det här är något att tänka på för alla de som med darr på rösten brukar prata om hur viktigt det är att kommunerna samarbetar med föreningslivet och tar vara på de ideella krafter som finns.

Inga kommentarer: