lördag 23 oktober 2010

1 + 1 = 1

Östsvenska Handelskammaren har genom sin rådgivare, förre landshövdingen Björn Eriksson, lanserat förslaget att Linköpings och Norrköpings kommuner skall slås samman. På så sätt skulle regionen bättre kunna hävda sig i f t andra regioner,menar man.

Utgångspunkten är att Östgötaregionen haft en svagare tillväxt än andra jämförbara delar av landet.

Om detta har nu utbrutit ett veritabelt ordkrig mellan Björn Eriksson och Linköpings förre borgmästare Eva Joelsson.

Hur det ligger till med de jämförelser Handelskammaren gjort och hur man räknat kan vi lämna därhän.

En sammanslagning av Linköping och Norrköping vore ändå ingen lösning på problemet, i den mån det nu är ett problem.

Rent allmänt brukar sällan sammanslagningar ge de tillväxteffekter man för det mesta förväntar sig.Det gäller på de flesta områden och kanske speciellt inom offentlig verksamhet.

Vid de kommunsammanläggningar som genomfördes i slutet på 70-talet när ett antal småkommuner gick upp i större, gällde helt andra förutsättningar än i dag.

Handelskammaren bortser dessutom från det mycket centala faktum att kommunernas uppgift i första hand är att tillhandahålla sina medborgare vård,skola och omsorg och planera för bostäder och service. Det utifrån detta man har att organisera sig och inte i första hand för att vara tillväxtmotor för det privata näringslivet.

Regionen består dessutom inte bara av Linköping och Norrköping utan minst elva kommuner till.Det är fö i det perspektivet man måste se sig i jämförelsen med andra regioner.

Anta ändå att någon högre makt, d v s väljarna i de båda kommunerna,skulle bestämma sig för att slå sig samman. Ja,då är långt ifrån någon enkel väg att beträda.Förslagsställarna förefaller nämligen att helt bortse ifrån de helt olika politiska kulturer som råder i de dessa båda kommuner. Att slå samman politiskt styrda organisationer är något helt annat än att fusionera företag och myndigheter.

Jag tror dessutom att Handelskammaren skjuter över målet när man tror att en sammanslagning skulle gynna tillväxten i regionen.Jag tror tvärtom , att det är just olikheterna,mångfalden och konkurrensen som befrämjar utvecklingen både i fråga om tillväxt och kvalitet.Att tro att 1 + 1 blir 2 genom en smmanslagning är nog en felbedömning. 1 + 1 skulle säkert fortfarande förbli 1.

På de områden där det finns fördelar med att samverka har dessutom de båda kommunerna sedan länge redan börjat med det.

Att fortsätta på den vägen tror jag bäst gynnar hela regionen.

Inga kommentarer: