fredag 21 november 2008

Med rumpan mot framtiden

Ett nytt lagförslag om fildelning lär vara på väg.
Jag hoppas att regeringen lärt sig av FRA-debatten och inte kommer dragande med ännu ett förslag som hotar den personliga integriteten.

Att via kriminalisering av fildelning försöka skydda upphovsmannarätten är att gå med rumpan in i framtiden.Det är bara en tidsfråga innan den nuvarande tekniken redan är föråldrad och ännu mer sofistikerade kopieringsmetoder kommer att finnas.

En lag som gör det möjligt för polisen att gå in i våra hem och beslagta våra datorer enbart på misstanken om att vi vidarebefordrat några musikverk eller eller filmer står inte i rimlig proportion till det ingrepp det skulle vara mot den personliga friheten.

Många har idag hela sitt privaliv dokumenterat i sina datorer.Att ge polisen rätt att gå in och gräva i det skulle ha varit otänkbart på den tiden vi dokumeterade våra liv med papper och penna.Och ändå är det bara tekniken som skiljer.

Jag ifrågasätter på intet sätt rätten för de som producerar musik eller film att få betalt för sitt arbete.Men då måsta man också själva hitta vägar att skydda sitt ägande utan att vi skall behöva göra avkall på våra grundlagskyddade fri- och rättigheter.

1 kommentar:

Lars Andersson sa...

Hej Roland

Var du så här klok, som du verkar vara nu, när du satt i Riksdagen?
Händer det något speciellt med i vanliga fall förnuftiga individer som hamnar i Riksdagen?