måndag 10 november 2008

Stångåstadens ansvar

Den viktigaste uppgiften för kommunens bolag är att vara en resurs för att uppfylla de mål som kommunfullmäktige antagit.M a o vara verktyg i den kommunala planeringen och utvecklingen.Det är det kommunen vill och önskar som skall styra bolagens insatser. I annat fall finns det ingen anledning för kommunen att äga några bolag.

I Ljungsbro finns idag 2774 bostäder.Av dessa är1493 (54 %) småhus , 769 (28 %) hyreslähenheter och 424 (15%) bostadsrätter.

I Linköpings kommun totalt finns 16 % småhus,62 % hyreslägenheter och 20 % bostadsrätter.

Det finns i Ljungsbro således ett betydande underskott på framför allt hyresbostäder i f t kommunen som helhet.På liknande sätt ser det ut även i övriga tätorter utanför centralorten.

I sin långsiktiga planering har kommunen b l a pekat ut Ljungsbro/Vreta kloster som ett av de framtida expansionsområdena.Det är en tydlig anvisning även för de kommunala bolagens planering och investeringar.

I nom Ljungsbroområdet finns många 55+are som visat intresse för att sälja sina småhus och istället skaffa sig en hyresrätt eller bostadsrätt.För oss politiker som representerar kommundelen har det länge varit känt.

På vårt initiativ har Stångåstaden låtit göra en lokal enkätundersökning om intresset bland villaägarna att byta till en hyresrätt eller bostadsrätt. Resultatet har visat att över 60 % av de tillfrågade inom en icke allt för avlägsen framtid kan tänka sig detta om möjligheten fanns.

Ett problem i sammanhanget är att det stora flertalet av alla hyrsrätter som idag finns inom området ägs av Stångåstaden.Företrädare bland tjänstemännen hos bolaget har därför gett uttryck för att det vore bättre om någon annan än Stångåstaden investerade i kommundelen.

Det vore naturligtvis inte fel.Men om det nu inte finns några andra aktörer som är beredda till det, vem har då ansvaret för att det sker ? Vad har Stångåstaden i första han att rätta sig efter ? Sina egna tjänstemän eller sin ägares uttalade vilja ?

Inga kommentarer: