fredag 21 november 2008

Finansproletariatets kamp

"Miljardärer i alla länder förenen eder".

Äntligen har den envetna kampen för ökade orättvisor börjat att få acceptans av hela samhället

Vem hade kunnat drömma om att initiativet till en socialisering av bankerna skulle komma från storfinansen själva ? Och vem skulle ha trott att detta skulle tillskyndas av politiker från alla läger i hela världen ?
Karl Marx kan slå sig i väggen.

För det är precis vad som håller på att hända - ett förstaligande av banksystemet.

Skillnaden mellan tillfört aktiekapital och staliga kreditgarantier till storbankerna är bara att det i det första fallet är aktieägarna som med sitt privata kapital står riskerna och i det andra fallet du och jag med våra gemensamma skattemedel.

Och för bankcheferna spelar det säkert ingen roll från vem man får sina bonusar.

I bästa fall kan det kanske leda till att vi skattebetalare blir miljardärer och miljardärerna blir skattebetalare. Den som lever får se.

Med rumpan mot framtiden

Ett nytt lagförslag om fildelning lär vara på väg.
Jag hoppas att regeringen lärt sig av FRA-debatten och inte kommer dragande med ännu ett förslag som hotar den personliga integriteten.

Att via kriminalisering av fildelning försöka skydda upphovsmannarätten är att gå med rumpan in i framtiden.Det är bara en tidsfråga innan den nuvarande tekniken redan är föråldrad och ännu mer sofistikerade kopieringsmetoder kommer att finnas.

En lag som gör det möjligt för polisen att gå in i våra hem och beslagta våra datorer enbart på misstanken om att vi vidarebefordrat några musikverk eller eller filmer står inte i rimlig proportion till det ingrepp det skulle vara mot den personliga friheten.

Många har idag hela sitt privaliv dokumenterat i sina datorer.Att ge polisen rätt att gå in och gräva i det skulle ha varit otänkbart på den tiden vi dokumeterade våra liv med papper och penna.Och ändå är det bara tekniken som skiljer.

Jag ifrågasätter på intet sätt rätten för de som producerar musik eller film att få betalt för sitt arbete.Men då måsta man också själva hitta vägar att skydda sitt ägande utan att vi skall behöva göra avkall på våra grundlagskyddade fri- och rättigheter.

lördag 15 november 2008

SJ:s tågförseningar

40% av SJ:s tåg är försenade.

Varför inte göra som man gjorde för några år sedan ? Då drog man in vartannat tåg och lyckades på det sättet minska förseningarna med 50 %.

fredag 14 november 2008

Fel läge för taxehöjning

I finanskrisens spår och med lågkonjunkturen hängande över oss finns det risk för att vi står inför en bostadskris.Därför är det fel att just nu höja de kommunala taxor som påverkar boendekostnaderna.

Även om Tekniska Verkens taxor fortfarande ligger jämförelsevis lågt tycker jag därför att man borde avvakta i vart fall något år med nästa höjning.

För att kompensera bolaget för detta kan kommunen i sin förestående budget avstå från det ökade utdelningskravet från bolagen med 50 miljoner kronor de två närmaste åren.

Det kan kommunen göra utan att andra verksamheter påverkas enbart genom att ta i anspråk en del av sitt egna kapital.

Som det ser ut just nu är det möjligt utan att bryta mot det sk balanskravet.D v s den lag som säger att kommunerna inte få minska sin förmögenhet.Det är de senaste årens stora överkott som öppnat den möjligheten.

Genom att göra så bidrar man till att hålla tillbaka hushållens och företagens kostandsökningar mitt i den ekonomiska kris vi nu befinner oss.På så sätt gör pengarna större nytta än att ligga inlåsta i den kommunala förmögenhetsmassan.

Det gör det också möjlig, att när den finasiella situationen förbättrats åter öka utdelningskravet från bolagen.

torsdag 13 november 2008

Budgetberoende

Jag har något jag måste erkänna.

Efter att ha varit med vid över 30 budgetbehandlingar i Kommunfullmäktige har jag blivit budgetberoende. Jag förstår inte hur jag , nu när kommunen går över till tvåårsbudgetar, skall kunna klara mig nästa år. Jag hoppas att det åtminståne blir en liten kompletteringsbudget under mellanåret.Om nu inte hela Kommunfullmäktige får abstinens och drabbas av återfall.

Å andra sidan får jag nu god tid på mig att fundera över det märkliga fenomenet att de partier som är i opposition även med samma skatt,alltid har mer pengar att fördela än de som är i majoritet. Jag har inte hittills lyckats klura ut hur det kan bli så.

Det är på något sätt djupt tragiskt att partier som i majoritet aldrig får uppleva glädjen av att ha lika mycket pengar som de som är i opposition.

Särskilt synd är det naturligtvis om oss i Centerpartiet.För genom att vi nästan alltid tillhört majoriteten har vi sett över tiden ständigt haft mindre pengar att fördela än övriga partier.Bara det vore skäl nog att försätta sig i opposition.

Jag har funderat på hur man till kommuninvånarnas fromma skull kunna dra nytta av detta märkliga fenomen.Man skulle kanske kunna tänka sig att oppositionen ,sedan majoriteten beslutat om skattesatsen,fick besluta om själva innehållet i budgeten.

Men det skulle naturligtvis inte fungera för då skulle oppositionen hamna i majoritet. Och då hade man ju plötsligt inte längre ha lika mycket att fördela.

Nää, det verkar inte vara någon lösning på problemet.Det är nog säkrast att man håller sig till den gamla ordningen. D v s räknar med att väljarna glömt vad man sade i opposition den dag man eventuellt kommer i majoritet.Det har ju fungerat hittills.

måndag 10 november 2008

Stångåstadens ansvar

Den viktigaste uppgiften för kommunens bolag är att vara en resurs för att uppfylla de mål som kommunfullmäktige antagit.M a o vara verktyg i den kommunala planeringen och utvecklingen.Det är det kommunen vill och önskar som skall styra bolagens insatser. I annat fall finns det ingen anledning för kommunen att äga några bolag.

I Ljungsbro finns idag 2774 bostäder.Av dessa är1493 (54 %) småhus , 769 (28 %) hyreslähenheter och 424 (15%) bostadsrätter.

I Linköpings kommun totalt finns 16 % småhus,62 % hyreslägenheter och 20 % bostadsrätter.

Det finns i Ljungsbro således ett betydande underskott på framför allt hyresbostäder i f t kommunen som helhet.På liknande sätt ser det ut även i övriga tätorter utanför centralorten.

I sin långsiktiga planering har kommunen b l a pekat ut Ljungsbro/Vreta kloster som ett av de framtida expansionsområdena.Det är en tydlig anvisning även för de kommunala bolagens planering och investeringar.

I nom Ljungsbroområdet finns många 55+are som visat intresse för att sälja sina småhus och istället skaffa sig en hyresrätt eller bostadsrätt.För oss politiker som representerar kommundelen har det länge varit känt.

På vårt initiativ har Stångåstaden låtit göra en lokal enkätundersökning om intresset bland villaägarna att byta till en hyresrätt eller bostadsrätt. Resultatet har visat att över 60 % av de tillfrågade inom en icke allt för avlägsen framtid kan tänka sig detta om möjligheten fanns.

Ett problem i sammanhanget är att det stora flertalet av alla hyrsrätter som idag finns inom området ägs av Stångåstaden.Företrädare bland tjänstemännen hos bolaget har därför gett uttryck för att det vore bättre om någon annan än Stångåstaden investerade i kommundelen.

Det vore naturligtvis inte fel.Men om det nu inte finns några andra aktörer som är beredda till det, vem har då ansvaret för att det sker ? Vad har Stångåstaden i första han att rätta sig efter ? Sina egna tjänstemän eller sin ägares uttalade vilja ?

Mental devalvering

Jag tror jag håller på att drabbas av något slags mentalt devalveringssyndrom.

Privat är det hundralappar som gäller
I föreningen jag är kassör är det högst tusenlappar vi rör oss med.
I kommunen handlar det ofta om några hundratusen upp till miljonbelopp.
I riksdagen rör man sig för det mesta med hundratals miljoner och enstaka miljarder.
I helgen pumpade Kinesiska staten in 4 650 miljarder (4650 000 000 000 ?) i sin finansmarknad.

Inte att förundra sig över att det snurrar ibland för oss som var med på femöreskolans tid.