tisdag 24 mars 2009

Där går gränsen

Chefen för AMF-pension har inför en nedskrivning av pensionskapitalet som han själv varit med att besluta , för att dryga ut sin pension på 62 000 000 kr ,omplacerat sitt eget pensionskapital och därigenom tillskansat sig miljonbelopp på andra pensionssparares bekostnad. Något åtal mot honom har inte väckts. "Men vi har sett till att det inte kan hända igen" säger AMF-styrelsens ordförande Göran Thunhammar.

En arbetslös 26-åring i Linköping har genom att ,medvetet eller omedvetet, lämna felaktiga uppgifter till Alfa-kassan, på eget bevåg tillskansat sig en "bonus" på 6 400 kr på skattebetalarnas bekostnad. Han har nu åtalats.

Det är skönt att veta att det i alla fall inte går att bära sig åt hur som helst i det svenska samhället.

tisdag 17 mars 2009

Fel vinnare

Maud Olofsson gör ett jättejobb i regeringen.Det har hon inte minst visat med sitt konsekventa agerande i fråga om Saab och General Motors och i överenskommelsen om klimatpropositionen.

Belöningen har heller inte låtit vänta på sig.

I den senaste opnionsmätningen har (M) gått upp med hela 4,9 procentenheter.

Rätt vinnare

Nej,jag menar naturligtvis inte ishockymatchen mellam LHC och Skellefteå utan den svenska uttagningen till melodifestivalen.

Men snälla,snälla,snälla,snälla,snälla sluta gnälla,gnälla,gnälla,gnälla,gnälla.

LHC har gjort jättebra ifrån sig.

Och med tanke på kommunens kostnad för en stor segerfest kanske det trots allt är bättre att vinna nästa år.

Värdig vård vid livets slut

Debatten om eutanasi - aktiv dödshjälp - har sedan en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus delgivits misstanke för mord på ett för tidigt fött spädbarn, blommat upp igen.

Kravet på att ge sjukvården rätt att utföra aktiv dödshjälp på obotligt sjuka människor , återkommer med jämna mellanrum. Och med den etiska förflackning som allt mer kommer till uttryck i samhället är det säkert bara en tidsfråga innan det också blir så.

Tyvärr tror jag att den här debatten är mer till skada än nytta för utveckligen av den palliativa vården. Utgångspunkten för vården i livets slutskede måste alltid vara att hjälpa människor att leva, inte att dö.

Ordet palliativ kommer från latinets pallium och betyder ungefär skal eller hölje. Den palliativa vårdens hela idé är således att den likt ett skal eller hölje skall omsluta hela människan med lindring för såväl fysisk som psykisk,social och existentiell smärta.

Här finns fortfarande väldigt mycka som kan göras för att hjälpa människor till en värdig vård vid livets slut.

Det förekommer i debatten också ibland en viss begreppsförvirring om vad som menas med dödshjälp.Det är då viktigt att komma ihåg att det inte handlar om avbruten livsuppehållande behandling. Med eutanasi menas aktiv dödshjälp, d v s en aktiv handling för att utsläcka livet.

Ibland kan det vara svårt att se skillnaden. Särskilt som i det aktuella fallet med spädbarnet då man samtidigt som man avbryter behandlingen , sätter in smärtstillande medel i höga doser.

Det vore mycket illa om frågan om palliativ vård eller aktiv dödshjälp begränsas till en fråga om metoder. Det handlar om betydligt mer än så.

Ytterst är det trots allt i än högre grad en fråga om på vilken etisk grund samhället skall bygga,om människovärdet och om människans rätt att utsläcka varandras liv.

lördag 7 mars 2009

Statsfientlig verksamhet

Sverige har blivit utsatt för ett mycket allvarligt hot av en grupp som har börjat ägna sig åt statsfientligt verksamhet och som ingår i ett mycket starkt nätverk.

SEB kallar de sig och männen bakom lär komma från en mycket välkänd och förmögen familj.

Så FRA , nu är det bara att köra igång med avlyssningen av deras internettrafik.

Det är nämligen oerhört viktigt att vi kan lära oss att förstå den kultur och religion som döljer sig bakom attentaten mot regeringens strävan att komma tillrätta med finsanskrisen och lågkonjunkturen.

Det är ännu för tidigt att veta om det kan finnas några kopplingar till al qaida men metoden att använda sig av oförutsedda och relativt enkla medel påminner mycket om vartannat.

En bomb rakt in i Riksbanken kunde inte ha varit mer förödande än att kringå regeringens krav på bonusstopp för affärsbankerans ledningar, genom att som nu istället göra jättehöjningar av deras löner.

Ett mer klockrent sabotage mot staten i det nuvarande läget är svårt att tänka sig.

tisdag 3 mars 2009

Tack Gösta

Man brukar ibland säga att det enda sättet för en yrkespolitiker att få något gott sagt om sig är att dö eller avgå.

Mot den bakgrunden är det förståndigt av Gösta Gustavsson att välja det sistnämnda. Han har verkligen gjort sig förtjänt av att få varva ner och få lite mer tid för sig själv.

För det finns faktiskt anledning att påminna om hur mycket han under sina 20 år som kommunalråd uträttat och hur mycket som hänt under den tid han haft ansvar för hela samhällsbyggnadssidan i kommunen.Jag skulle kunna räkna upp mängder av exempel som vart och ett är en prestation.

Ändå tycker jag att det bäst illustreras av de stora framgångar som Linköping haft inom miljöområdet.Utan Göstas målmedvetna insatser hade vi aldrig varit där vi är idag.

Det som sker i en kommun beror naturligtvis aldrig bara på en enda person.Men det krävs alltid en drivkraft och motor. Och det har Gösta varit.

Jag önskar verkligen att han nu får tid att förverkliga en del av sina drömmar och kanske då och då ta familjen med sig i sin biogasbil och åka ut till Rosenkälla och njuta av den underbara natur som han där medverkat till att återskapa.

Tack Gösta och lycka till även i ditt fortsatta politiska arbete.

Grattis Murre och Linköping

Det blev ett ordentligt generationsskifte när Muharrem Demirok på måndagskvällen ,av en enhällig fullmäktigegrupp, utsågs att efterträda Gösta Gustavsson efter 20 år som kommunalråd för Centern.

Är det förresten någon som kommmer ihåg vem det var innan dess.

Nej ,jag trodde väl det.

Tiden går så otroligt fort. Det känns inte som det var så länge sedan som jag själv, inte fullt lika ung, men ändå lika grön, för första gången klev in i stadshuset som nyvalt kommunalråd och till råga på allt, ordförande i kommunstyrelsen.

Man kunde se i allas blickar hur man undrande över vad det var för en gröngöling som så oblygt vågade sig in i maktens korridorer i det gamla ärevördiga, till stadshus omvandlade läroverket.

Jag minns hur den dåvarande kanslichefen Lars Gunnar Pedersén många år senare beskrev hur han upplevt det. "Där satt alla de stora gäddorna gapande och bara väntade på att få sätta i sig den lilla abborren. Men de satte snart i halsen". Jag vet inte om det möjligen var tänkt som en komplimang till mig eller mer som ett konstaterande hur det var på den tiden när yngre personer "släpptes ut ut på djupt vatten" i politiken.

Jag tror inte Murre löper samma risk. Dels har tiderna förändrats,dels vet nog redan de flesta som känner honom att han minsann inte är någon "liten aborre".

Jag är övertygad om att Muharrem kommer att göra ett bra jobb både för Linköping och för Centerpartiet. Det har han redan hunnit visa många prov på.

Så till dig Murre.
Innan du i din nya roll träder in i stadshuset. Läs vad som står över dörren. Det är kanske inte så många som tänker på texten som finns där och säkert ännu färre som vet vad den betyder.Det skrevs där när huset en gång i tiden byggdes till skola men må gälla även i dag.

"Initium sapientie timor domini" står det.

Fritt översatt från latinet betyder det ungefär "Herrans fruktan är vishetens begynnelse" eller tolkat till något modernare svenska:

"Ödmjukhet är vägen till visdom".

Jag gratulerar och önskar dig verkligen av hela mitt hjärta all lycka i det ansvarfulla uppdrag du betrotts av Linköpings medborgare och Centerpartiet.





.