torsdag 11 december 2008

Gör en pudel,Sigvardsson

Corren är det helt dominerande nyhetsorganet inom sitt spridningsområde. Det ställer ett särskilt stort ansvar på att förmedla korrekt information i sådant man uppger vara faktauppgifter och att också korrigera dessa om de i efterhand visar sig vara fel.

Att ” göra en pudel”, för att citera Stig Malm, är något som många politiker och beslutsfattare numera inte tycker är något man behöver skämmas över. Vi gör alla våra fel. Det bör vi alla kunna vara ödmjuka nog att erkänna.

Tyvärr har denna välgörande ödmjukhet än så länge nått ganska få inom medievärlden.

Ett praktexempel på detta är när Ola Sigvardsson i debatt med Gösta Gustavsson istället för att medge att Corren lämnat felaktiga uppgifter beträffande Tekniska Verkens fjärrvärmetaxor, försöker rikta udden mot Gösta Gustavsson för att han kritiserat detta på sin blogg.

Det vore naturligtvis mycket renhårigare av Ola Sigvardsson att tillstå att de uppgifter från den sk ”Nils Holgerssonundersökningen” man publicerat tyvärr var fel. Det borde inte vara så svårt då misstaget bara ligger i att man inte varit tillräckligt källkritisk.

Nu väljer han istället i att försöka lägga skulden på andra och underbygger detta med att räkna upp alla trovärdiga aktörer som varit involverade i undersökningen. Underförstått att dessa knappast kan ha fel och därför har heller inte Corren gjort fel.

Ska det vara så svårt att erkänna att man haft fel.

Ola Sigvardsson har under sin tid som chefredaktör på Corren tidigare haft flera goda tillfällen till detta. Varför nu inte äntligen ta chansen att få uppleva att det faktiskt kan kännas riktigt befriande att få tillstå ett misstag. Det vet jag av egen erfarenhet.

För trots allt handlar det ju ändå till slut om Correns ansvar och trovärdighet.


Roland Larsson (c )

Inga kommentarer: