torsdag 19 februari 2009

Lättsinnig Sahlinism.

Det finns många som ifrågsaätter Mona Sahlins lämplighet som statsministerkandidat, bl a p g a hennes bristfälliga kunskaper om ekonomi. Men det behöver nödvändigtvis inte vara något hinder om hon bara ser till att omge sig med goda och kompetenta rådgivare.

Att hon just nu inte har några sådana visar hennas agerande i fråga om SAAB med all önskvärd tydlighet.

Att kasta mångmiljardbelopp i halsen på General Motors i tron om att man därmed på sikt räddar några jobb i Sverige vore inte bara naivt. Det vore i högsta grad lättsinnigt mot oss skattebetalare som förväntar oss att få tillbaka våra skattepengar i form av i första hand välfärd,omsorg och utbildning.

Det råder inom bilindustrin i dag en enorm överkapacitet.Det är inte realistiskt att tro att de nedskärningar och omstuktureringar som krävs inom hela branchen inte skulle påverka oss här i Sverige.Det är naturligtvis tråkigt men inte destå mindre oundvikligt.

Det kommer att kräva olika typer av insatser från statens sida.Men dessa skall naturligtvis då riktas mot de människor som drabbats och mot de brancher som har goda möjligheter att växa och utvecklas och ge nya varaktiga arbetstillfällen.

Det flesta människor som i olika enkäter och interjuver tillfrågats om vad det anser tycks ,i motsats till den socialdemokratiska partiledningen, ha förstått detta.Det verkar vara få vanliga medborgare som tror på en Sahlinistisk lösning.

Vi får väl sinom tid se vilken rekation det blir hos väljarna. Just nu förefaller det dock som om Sahlin är ute i ogjort väder.

Inga kommentarer: