lördag 28 februari 2009

De små stegens tyranni

FRA-lagen,fildelningslagen,censur av riksdagsmännens datorer eller åtalet mot ölandspastorn Åke Green.
Helt olika saker kan det tyckas men ändå exempel på hur samhället på senare tid allt mer utökat sin kontroll och makt över de enskilda medborgarna.

Jag tror inte att någon av våra riksdagsledamöter före 11-september-attentatet skulle ha drömt om att införa en lag som medger en statlig myndighet att kontrollera enklida medborgares kommunikation med varandra.

Inte heller tror jag att det är så många som för några år sedan skulle ha trott att polisen på en anmälan från ett enskilt företag skulle ges rätt att gå hem till någon och beslagta en privat dator bara för att någon i hushållet (eller kanske i en bil utanför huset ?) tagit emot otillåten information.

Det är naturligtvis en självklarhet att våra folkvalda inte skall sitta på sina tjänsterum och ladda
ner barnpornografi. Men betros inte de personer som fått svenska folkets förtroende i allmäna val att själva inse detta är det väljarnas sak att utkräva ansvar och inte enskilda statliga tjänstemän som skall utöva censur.

Att försvara ölandspastorn Åke Green är givetvis långt ifrån politiskt korrekt.Men ändå. Vad gjorde karln egentligen. Jo,han gav offentligt uttryck för sin personliga uppfattning i en fråga av etisk och religiös natur. Och plötsligt bröt en formidabel häxjakt ut som så småningom landade i ett ynkligt och fegt HD-beslut.

Det börjar bli lågt till tak i gamla Svedala.

Inga kommentarer: