söndag 1 februari 2009

Vargavinter

Enligt de senaste beräkningarna kommer Linköpings kommun i , förhållande till den tvåårsbudget kommunfullmäktige tagit, att i år få minskade inkomster på mellan 130 och 180 miljoner kronor och nästa år på mellan 180 och 200 miljoner.

Det beror dels på att riksdagen i brett samförstånd ändrat skattereglerna till nackdel för kommunen ,dels på minskade skatteinkomster p g a lågkonjunktur och finanskris.

Räknat i antal tjänster inom skola och omsorg motsvara det sådär mellan 450 och 600 anställda.

Det här är inget som kommunen bara kan trolla bort. Alla måste förstå att det handlar om verkliga pengar som kommunen räknat med att för varenda krona ge barnomsorg,utbildning och vård.

Jag blir därför ganska upprörd när en del kommunpolitiker och andra lite lättsinnigt utrycker sig i stil med :"Det får väl ordna sig. Vi får väl spara in på något annat".

Vad då annat för så där 150 - 200 miljoner undrar jag ? Är det nästan hela kultur- och fritidsverksamheten eller kollektivtrafiken eller är det underhållet och skötseln av gator och parker ? Det måste de som inte tar det ekonomiska dilemma som kommunen hamnat i på allvar,svara på.

Särskilt som vi måste räkna med att det kan bli ännu värre innan det sådär 2012,2013 i bästa fall börjar ljusna igen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Klokt tänkt. Hoppas nu också att övriga som ska ansvara för utvecklingen i Linköping inser vad som krävs och vågar ta de tuffa besluten.
GG