lördag 28 februari 2009

De små stegens tyranni

FRA-lagen,fildelningslagen,censur av riksdagsmännens datorer eller åtalet mot ölandspastorn Åke Green.
Helt olika saker kan det tyckas men ändå exempel på hur samhället på senare tid allt mer utökat sin kontroll och makt över de enskilda medborgarna.

Jag tror inte att någon av våra riksdagsledamöter före 11-september-attentatet skulle ha drömt om att införa en lag som medger en statlig myndighet att kontrollera enklida medborgares kommunikation med varandra.

Inte heller tror jag att det är så många som för några år sedan skulle ha trott att polisen på en anmälan från ett enskilt företag skulle ges rätt att gå hem till någon och beslagta en privat dator bara för att någon i hushållet (eller kanske i en bil utanför huset ?) tagit emot otillåten information.

Det är naturligtvis en självklarhet att våra folkvalda inte skall sitta på sina tjänsterum och ladda
ner barnpornografi. Men betros inte de personer som fått svenska folkets förtroende i allmäna val att själva inse detta är det väljarnas sak att utkräva ansvar och inte enskilda statliga tjänstemän som skall utöva censur.

Att försvara ölandspastorn Åke Green är givetvis långt ifrån politiskt korrekt.Men ändå. Vad gjorde karln egentligen. Jo,han gav offentligt uttryck för sin personliga uppfattning i en fråga av etisk och religiös natur. Och plötsligt bröt en formidabel häxjakt ut som så småningom landade i ett ynkligt och fegt HD-beslut.

Det börjar bli lågt till tak i gamla Svedala.

torsdag 19 februari 2009

Lättsinnig Sahlinism.

Det finns många som ifrågsaätter Mona Sahlins lämplighet som statsministerkandidat, bl a p g a hennes bristfälliga kunskaper om ekonomi. Men det behöver nödvändigtvis inte vara något hinder om hon bara ser till att omge sig med goda och kompetenta rådgivare.

Att hon just nu inte har några sådana visar hennas agerande i fråga om SAAB med all önskvärd tydlighet.

Att kasta mångmiljardbelopp i halsen på General Motors i tron om att man därmed på sikt räddar några jobb i Sverige vore inte bara naivt. Det vore i högsta grad lättsinnigt mot oss skattebetalare som förväntar oss att få tillbaka våra skattepengar i form av i första hand välfärd,omsorg och utbildning.

Det råder inom bilindustrin i dag en enorm överkapacitet.Det är inte realistiskt att tro att de nedskärningar och omstuktureringar som krävs inom hela branchen inte skulle påverka oss här i Sverige.Det är naturligtvis tråkigt men inte destå mindre oundvikligt.

Det kommer att kräva olika typer av insatser från statens sida.Men dessa skall naturligtvis då riktas mot de människor som drabbats och mot de brancher som har goda möjligheter att växa och utvecklas och ge nya varaktiga arbetstillfällen.

Det flesta människor som i olika enkäter och interjuver tillfrågats om vad det anser tycks ,i motsats till den socialdemokratiska partiledningen, ha förstått detta.Det verkar vara få vanliga medborgare som tror på en Sahlinistisk lösning.

Vi får väl sinom tid se vilken rekation det blir hos väljarna. Just nu förefaller det dock som om Sahlin är ute i ogjort väder.

lördag 14 februari 2009

Pyramidspel

Riksbyggen hyr ut till Landstinget, som hyr ut till ISS,som hyr ut till Student house,som hyr ut till studenter.

Närmare ett pyramidspel än så går knappt att komma.Och som alltid är den den som är sist i kjedjan som får betala.

Och än värre tydligen utan att riktigt veta till vem. För vad är egentligen Student house för ett företag vars ledning, enligt vad Corren antyder,döljer sig bakom fingerade namn.

Hur kan seriösa aktörer på bostadsmarknaden överhuvudtaget ge sig in i den här typen av affärer där man ändå måste inse att det till sist bara leder till högre hyror för ett antal studenter, som i de flesta fall troligen lever på studielån.

Jag tycker egentligen att det är ointressant om Student house är ett seriöst företag eller inte.
Att Riksbyggen hyr ut till Landstiget är väl inte mycket att säga om Ansvaret ligger därför först och främst hos Landstinget som tydligen inte brytt sig om vad som hänt i slutet av kjedjan.

Energi,ideologi och strategi

Nu har det gått ett tag sedan energiuppgörelsen slog ner som en kärnvapenladdning.Till yttermera visso utan att vi i förväg hört en susning om att det var en positionsförändring på gång.Nu har jag haft ett tag på mig att fundera och försöka förstå.

Klart det blev en chock för mej som i över trettio år rest land och rike kring , en period även som energiansvarig i riksdagsgruppen, och predikat om kärnkraftens risker både för dagens och framtida generationer.

Det första jag tänkte var: Har jag haft fel ? Har jag under trettio år rest runt och pratat skit ? Har jag blivit lurad eller har jag lurat mig själv ?

Lite oroligt sov jag allt under några nätter innan den förklaringens iskalla neonljus, som bara den som söker skall finna, plötsligt lyste mig mitt i ansiktet.

IDEOLOGI stod det, med stora vackra gröna bokstäver mitt i ett skimmer av rött och blått.

Ideologin , detta etikens misshandlade barn som redan under Göran Perssons tid fick ta sin tillflykt ut i skuggorna har helt enkelt fått abdikera för strategin och taktikens betydligt starkare brödraskap i kampen om makten.

Efter att lyssnat,läst och lyssnat igen förstår jag nu därför att jag missförstått det hela.

Jag har inte haft fel.Kärnkraften är fortfarande lika farlig.Avfallsproblemet är fortfarande inte löst.Vi vill fortfarande inte ha kärnkraft.

Men jag behöver inte längre åka runt och prata om det - för vi har bytt strategi .

söndag 1 februari 2009

Vargavinter

Enligt de senaste beräkningarna kommer Linköpings kommun i , förhållande till den tvåårsbudget kommunfullmäktige tagit, att i år få minskade inkomster på mellan 130 och 180 miljoner kronor och nästa år på mellan 180 och 200 miljoner.

Det beror dels på att riksdagen i brett samförstånd ändrat skattereglerna till nackdel för kommunen ,dels på minskade skatteinkomster p g a lågkonjunktur och finanskris.

Räknat i antal tjänster inom skola och omsorg motsvara det sådär mellan 450 och 600 anställda.

Det här är inget som kommunen bara kan trolla bort. Alla måste förstå att det handlar om verkliga pengar som kommunen räknat med att för varenda krona ge barnomsorg,utbildning och vård.

Jag blir därför ganska upprörd när en del kommunpolitiker och andra lite lättsinnigt utrycker sig i stil med :"Det får väl ordna sig. Vi får väl spara in på något annat".

Vad då annat för så där 150 - 200 miljoner undrar jag ? Är det nästan hela kultur- och fritidsverksamheten eller kollektivtrafiken eller är det underhållet och skötseln av gator och parker ? Det måste de som inte tar det ekonomiska dilemma som kommunen hamnat i på allvar,svara på.

Särskilt som vi måste räkna med att det kan bli ännu värre innan det sådär 2012,2013 i bästa fall börjar ljusna igen.

Kärnkraftens avfallsproblem - en ännu olöst fråga

I slutet av förra veckan gick KD ut med beskedet att man kan tänka sig, att i takt med att nuvarande kärnkraftverk blivit föråldrade , tillåta att det byggs nya på samma platser.

Kanske något att tänka på tycket även någon från vårt eget parti.

Oavsett vad man tycker om kärnkraften får man inte glömma att kärnkraftverkan hela tiden producerar mer och mer avfall. Och att avfallsfrågan faktiskt ännu inte efter 40 år är löst.

Det är därför inte för mycket begärt att de som mot bättre vetande slänger ur sig den här typen av förslag också levererar , en rimlig och i praktiken fungerande lösning på avfallsfrågan.

Att bygga nya kärnkraftverk med dagens krav på säkerhet är troligtvis inte heller ekonomiskt realistiskt även om de byggs på samma platser.

En annan relevant fråga som också bör besvaras i sammanhanget är hur det ligger till med kärnavfallsfonden efter finanskrisen. Denna fond skall täcka kostnaderna för avfallshanteringen och nedläggningen av de anläggningar som, oavsett avvecklingsfrågan, av ålderskäl ändå så småningom måste tas ur bruk.

Försvarsmoras

Enligt regeringens senaste förslag skall Svenska försvaret minskas till något över 18 000 man vid full mobilisering.

Nyligen läste jag boken " Nionde arméns undergång ". Den handlar om tyska arméns sista förtvivlade och meningslösa kamp att i andra världskrigets slutskede försvara Berlin mot den numerärt totalt överlägsna Röda armén.

I den ryska offensiven välde över 1 miljon man med tunga vapen in över tysk mark för att avsluta det grymma krig som skördat över 50 miljoner människors liv.

Vad tänker man sig att man kan klara med 18 000 soldater ?

Nytt kommunalråd utsett

Ett nytt kommualråd har utsetts - för Socialdemokraterna.

Jacob Björneke heter han och är en mycket trevlig kille.

I sin programförklaring pekar han bl a på att allt fler grundskoleelever sedan 2006 gått ut skolan utan godkända betyg.

Det är klädsamt av honom att erkänna att vi även under vår samverkan förra mandatperioden inte lyckades med allt.För det måste väl tyvärr också ha varit under sina första 7 skolår som de elever som gått ut de senaste två åren ,inte fick tillräckligt bra kunskaper.