måndag 20 oktober 2008

Bostadsbyggande på is

Finanskris och lågkonjunktur tvingar nu exploatörerna att skjuta det ena bostadsprojketet efter det andra på framtiden.Det är en naturlig konsekvens av en minskad efterfrågan.Ur ett nationellt perspektiv är det naturligtvis olyckligt då det bidrar till att minska aktiviteten i ekonomin och därmed riskerar att ytterligare fördjupa konjunkturnedgången.Men ingen kan rimligen begära att man i det läge vi nu befinner oss ,bara skall fortsätta som inget hänt.

Även om det är samhällsekonomiskt tveäggat tror jag tyvärr att det är nödvändigt att kommunen gör på samma sätt.Det är inte försvarbart att binda resurser i investeringar som kanske inte är nödvändiga på flera år, samtidigt som behovet av insatser inom kommunens kärnverksamheter vård,skola och omsorg, bara fortsätter att öka.

Kommunen borde därför nu gå igenom sina investeringsplaner och anpassa dessa till det minskade bostadsbyggandet. Samtidigt bör man nog se över de investeringar som inte är direkt kopplade till bostadsbyggandet och se vilka som utan allt för stora nackdelar, kan flyttas fram i tiden.Eller ännu bättre kanske omvärderas helt.

Visst skall kommunen ta sitt samhällsekonomiska ansvar.Men det primära ansvaret måste ändå vara omsorgen för de egna invånarna.

Inga kommentarer: