onsdag 8 oktober 2008

Sjukt belöningssystem smittar kommunen

Det säkert inte så många som kan se något samband mellan ett förmånligt avgångsvederlag för en VD-assistent på Stångåstaden och den pågående finanskrisen.Men det är faktiskt betydligt större än vad man vad man ytligt sett kan ana.

Det är de horribla bonus- och belöningssytemen för finansmarknadens toppskikt som ytterst har förorsakat finanskrisen.Det är också denna belöningskarusell som drivit upp lönenivåerna bland näringslivets övriga toppar.

När den offentliga sektorn,kommuner,landsting och inte minst kommunala bolag,skall rekrytera chefer hänvias det vid lönesättningen numera nästan alltid till att man måste kunna konkurrera med det privata näringslivet om man skall få kompetenta sökande.På så sätt har lönenivån även för kommunla chefer sprungit i höjden rejält på senare år.Det leder i sin tur till att lönenivåerna närmast under cheferna i viss mån följer med.Vad man nu,efter socialdemokraternas sextiofemåriga kamp för solidaritet och rättvisa kan se ,är att löneklyftan mellan chefer och vanliga löntagare ständigt ökar.

När en VD-assistent på ett kommunalt bolag,som dessutom råkar vara gift med den förre VD:n ,får en osedvanligt förmånlig avgångsersättning är det delvis en spridningseffket av ett helsjukt belöningssytem i näringslivets toppskikt.Inte underligt att folk blir vansinniga.

De sjuka belöningssystemen är i och för sig ett internationellt problem men det är ändå utmärkt att Anders Borg säger sig vilja sätta stopp för eländet när det nu satt hela världsekonomin i gungning. Det är gott nog om han lyckas med det hemma i vår egen ankdamm.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Klokt tänkt. Varför ska en assistent till ev VD i ett kommunalt bolag har högre "lön" för att gå hem och inget göra, än en assistent till kommunstyrelsens ordförande som jobbar för fullt? Det tycks inte finnas några gränser för girigheten blan dom som tjänar mest.
GG

Mickelarsson sa...

Idag tvingas flera tusen Volvo anställda lämna sina jobb. Jag undrar hur allt skulle se ut om dessa personer också fick en fet fallskärm. Det skulle va rättvist trotts allt. Men det är nog bara en dröm att försöka få jämställt mellan arbetare och dom stora höjdarna.
Det är som med kommunismen. Tanken är bra men det funkar inte i praktiken.