torsdag 30 oktober 2008

Strama upp bolagstyglarna

Skall vi fortsätta att driva kommunal verksamhet i bolagsform måste vi som politiker också se till att vi har kontroll över vad som händer i bolagen.Det är det minsta ägarna, d v s skattebetalarna, kan begära.

Är det t ex rimligt att bolagsdirektörerna har sina fruar anställda som sekreterare ? Är det rimligt att man driver privata bolag i nära anslutning till det kommunala bolag man är chef för ?
Är verkligen all verksamhet som bolagen svarar för lämplig att driva i bolagsform ?

Kanske delvis struntfrågor kan en del tycka.Men även den här typen av frågor är viktiga för medborgarna och måste bli föremål för en djupare diskussion bland oss politiker från alla partier.Det går inte an att skylla eventeulla misstag på varandra efter som vi alla mer eller mindre ,aktivt eller passivt, tagit del i de beslut som lett fram till den ordning vi nu har.

Så borde t ex Stångåstadens styrelse ha insett vilka problem som skulle kunna uppstå då VD:n anställer sin fru som sekreterare och inte bara dölja sig bakom det formella konstaterandet att en VD alltid har rätt att utse sina egna medarbetare. "Så är det överallt inom näringslivet" säger man och leker professionell.Och sen då ? Är det säkert att det är lämpligare för det ?

På samma sätt borde Tekniska Verkens styrelse förstått det orimliga i att sälja kompetens på energiområdet via att av VD:n ägt bolag. "Vi får inte som kommunalt bolag sälja tjänster på en konkurrensutsatt marknad" försvarar man sig.

Stuntprat !
För det första har man inte förut varit speciellt överkänsliga på den punkten. För det andra ,vad är det för skillnad mellan VD:s bolag och andra privata aktörer ? För det tredje finns det inget förbud för ett kommunalt bolag att sälja sitt kunnade på den privat marknaden.Det går att lösa på flera sätt utan att komma i konflikt med lagstiftningen.

Linköping är en av de kommuner som har mest verksamhet i bolagsform. Det har i många avséenden varit bra.Men det betyder inte att allt är bra att "bolagisera".

Vad är det tex som säger att kommunens engagemang i turistfrågorna bäst sköts av Arenabolaget.Ett bolag som har till uppgift att arrangera evenemang och som dessutom haft stora ekonomiska underskott.Turism är långt ifrån bara en fråga om evenemang.

Med tanke på att kommunen redan har så stor del av sin verksamhet i bolagsform borde vi vara mer återhållsamma med att lägga över ännu mer.Annars kan vi lika gärna snart avveckla oss själva och istället fördela aktierna i de kommunala bolagen bland kommuninvånarna.

Inga kommentarer: