Det sägs ofta av politiker från olika partier att Linköpings kommun har en god ekonomi.
Detta är naturligtvis som allt annat, relativt. Det är inte heller något man kan lita på varar för evigt. I det nu pågående budgetarbetet har man blivit påmind om hur snabbt det kan bli obalans mellan inkomster och utgifter vid samhällsekonomiska förändringar.
En stark ekonomi och en förutseende ekonomisk planering är en förutsättning för att kommunerna skall kunna möta de ökade framtida behoven inom framför allt vården och omsorgen.
Inte bara för att den andel av befolkningen som behöver vård och omsorg ökar, utan också för att kraven kommer att bli större ,inte minst när den stora 40-talistgenerationen så småningom behöver vård.
Teknikutvecklingen inom sjukvården ,som i och för sig är positiv genom att fler sjuka kan bli botade och få adekvat vård, ställer också allt större krav på ekonomiska resurser
Den för inte så länge sedan, genomförda vårdstrejken är dessutom en indikation på att vi står inför en brist på arbetskraft som i sin tur kommer att driva upp lönekostnaderna för kommunsektorn.
Den allmänna och vällovliga ambitionen att vi ska få fler barn leder också i det korta perspektivet till ökade resurskrav
Även om bristerna inom skolan till en del kan åtgärdas genom omprioriteringar av nuvarande ekonomiska resurser kommer behoven av kvalitetshöjningar även här att kosta mer pengar.
Kort och gott – det finns inom den kommunala kärnverksamheten långt större framtida behov än vad som går att tillgodose inom givna ekonomiska ramar.
Att kommunen fn har en god ekonomi får därför inte förleda oss till ekonomiskt övermod.
Det är dessutom rimligt att varje generation kommuninvånare står för sina egna kostnader och inte skjuter över dessa till framtidens skattebetalare.
Allt som oftast får vi genom media ta del av nya idéer och förslag till kostnadskrävande kommunala projekt långt utanför ramarna för vad som ligger i kommunens skyldighet att svara för. Det ligger en allvarlig risk i att man, bara för att kommunen i förhållande till många andra kommuner har en hygglig ekonomi, binder sig för framtida kostnader som riskerar att gå ut över kvalitén i de verksamheter som kommunen enligt lag har skyldig att svara för, d v s skola, vård och omsorg.
Det finns faktiskt en botten även i den kommunala kassakistan där man kan hamna ganska snabbt om man bara tar hänsyn till hur det ser ut i ett kortsiktigt perspektiv..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar